DN om Ica (ett litet haveri?)

Dagens DN Ekonomi om Ica-handlarna gjorde mig beklämd. Är det något jag inte vill se, framförallt inte i DN, så är det reportage med bilder och fakta om vilka bilmodeller som den ene eller andre kör runt i.

Dessutom innehåller artikeln ett stycke som jag faktiskt betraktar som en mindre skandal.

I flera stora kampanjer har Ica meddelat att man det senaste året gång på gång sänkt priserna på många varor. Men i verkligheten har Icas största marknadsdominerande butiker lyckats höja sina marginaler och vinster rejält.

Hur är det möjligt för en ekonomijournalist att skriva så? Förmodligen är de inte korkade utan skriver helt medvetet en vilseledande formulering. För det är naturligtvis fullt möjligt att priser sänks samtidigt som marginalen höjs. Det hela beror givetvis på i vilken grad man låter en sänkning av inköpspriserna eller andra kostnader slå igenom på konsumentpriserna.

Men om Ica sänkte priserna samtidigt som de höjde sin marginal, så säg då det – och inget annat. (Inte minst för att just sättet som ett företag väljer att ”fördela” en kostnadsminskning kan säga en hel del om konkurrenssituationen, företagets marknadsställning, etc.)  Nu skriver man ”men i verkligheten . . .” och insinuerar att priserna faktiskt inte har sänkts. (Detta gör journalisterna givetvis mot sitt bättre vetande, ty hade Ica trots reklamkampanjens budskap inte sänkt priserna så hade ju journalisterna verkligen haft något att skriva upprört om.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s