First Lady i gravkammaren (Herodotos)

Nu när Jacob Zuma tagit sig en tredje hustru är det naturligtvis en intrikat fråga vem av dem som ska räknas som Sydafrikas First Lady. Men det är även en bra påminnelse om att månggifte i alla tider har skapat svårlösta och märkliga rangordningsproblem. Herodotos berättar om följande sedvänja, kring vilken man möjligtvis kan hysa fler moraliska invändningar än mot endast polygamin. . .

De folk, som bo ovanom krestoneerna, ha följande seder. Var och en har många hustrur. När någon dör, anställes en stor undersökning bland hans hustrur, vem av dem som mest älskades av mannen, och bland deras vänner är det en ivrig tävlan rörande detta. Den, som vinner och får priset, hon hyllas av både män och kvinnor och slaktas i graven av sin närmaste anförvant, och så begraves hon med sin man. Men de övriga hustrurna sörja storligen, ty det är en stor skam, som härmed har träffat dem.

Herodotos från Halikarnassos, Historia, i översättning av Claes Lindskog, P. A. Norstedt & Söners Förlag, Stockholm, 1920, s. 336.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s