Den politiska kulturen i Ungern

Angående dagens artikel om ”Ungerns väg mot hatet” av Ervin Rosenberg (bl a översättare av Tocquevilles verk). Så här berättar historikern John Lukacs:

Jag har en god vän som återvände för gott till Ungern efter fyrtio år i Förenta staterna. Han var en ung advokat och medlem av parlamentet fram till 1949 då han flydde från den kommunistiska terrorns snabbt hårdnande grepp. Han hade gjort en hyfsad karriär i Förenta staterna. Han hade vunnit inträde i staten New Yorks advokatsamfund och sysslade med juridisk rådgivning och emigrantfrågor. För omkring ett år sedan bestämde han sig för att återvända till Ungern för gott; och på grund av den prestige som ungerska emigranter som gjort sig ett namn utomlands då åtnjöt (och som nu håller på att försvinna) är han nu en ledande personlighet inom ett av de småpartier som ingår i regeringskoalitionen. För någon tid sedan läste jag i tidningen ett utdrag ur ett tal som han hållit: ”Oppositionen”, sa han, ”är det ungerska folkets fiende”. Fyrtio års erfarenhet av liberal demokrati i Förenta staterna hade smält bort i den ungerska retorikens hetta.

Tidigare hade jag läst ett annat uttalande av en medlem –statssekreterare, till och med – i hans parti, inte alls någon extremist. ”Det ungerska folkets fiende”, sa denne man, ”är inte längre kommunismen. Det är liberalismen, den ateistiska liberalismen.” Jag är varken ateist eller liberal; men jag tyckte definitivt inte om vad jag läste.

John Lukacs, Slutet på det tjugonde århundradet — och den moderna tidens slut, (Stockholm: Rabén Prisma, 1998), s. 150–1.

9 reaktioner på ”Den politiska kulturen i Ungern”

 1. Tack för citatet från John Lukacs. Han är värt att läsa. Men artikeln i fråga är upprörande för mig.

  ”Det auktoritärt, nationalistiskt och populistiskt sinnade Fidesz samt det entydigt postfascistiska, mot landets romska och judiska minoritet öppet fientliga och hatiskt inställda Jobbik har fått nästintill 70 procent av väljarnas röster.” -skriver Rosenberg.

  Denna mening är en mästerverk hur man kan sammanställa en gigantisk lögn av halvsanningar som ska låta oerhört skrämmande för alla välvilliga svenskar som saknar riktiga informationer från Ungern.

  Ju, det är sant att FIDESZ och Jobbik har sammanlagt ca 70 % efter första valomgången (FIDESZ ca 54%, Jobbik ca 16 %). Men kan man räkna ihop röster som får Moderater och Sverigedemokrater i Sverige endast för att ingen av dem är vänstersinnade? FIDESZ är medlem i det Europeiska Folkpartiet tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Partiledaren Viktor Orbán är t.o.m. vicepresident i det Europeiska Folkpartiet. På det viset är han partikamrat med Fredrik Reinfeldt. FIDESZ driver en politik som är baserat på klassiska konservativa värderingar men samtidigt eftersträvar större solidaritet inom samhället. Denna blandning låter kanske konstigt i dagens Sverige men det är långt ifrån populistiskt: kristsocialistiska rörelserna har funnits i Ungern sedan slutet av 1800-talet. Socialisterna och liberalerna i Ungern besegrades inte av FIDESZ utan av sig själv via sina korruptionsaffärer. Den riktiga valkampen under de senaste veckorna pågick mellan FIDESZ och högerextremister. FIDESZ har ingenting att göra med dem. Partiet klargjorde vid otaliga tillfällen att de inte skulle samarbeta med högerextremister.

  ”Sine ira et studio” (utan vrede eller partiskhet) är kompassen för de ansvarsfulla skribenterna sedan den romerske historikern, Cornelius Tacitus. Man har svårt att begripa hur Ervin Rosenberg kunde kasta så bort denna pricip utifrån sina politiska preferenser för att kunna svartmåla Ungern inför hela Sverige i Dagens Nyheter.

  Pál Sörédi
  ungrare och läkare
  Stockholm

  Gilla

 2. Pál Sörédi poängterar på ett kort och koncist sätt samma sak som fick mig att gå i taket av detta ”kulturdebattinlägg”.
  Det är skamligt att svenska media så ensidigt låter Ungern i dess svåra ekonomiska och sociala situation demoniseras på detta sätt.
  OBS! 84% av ungrarna må vara högernationalister, socialistmaffiosos, grönliberaler eller annat, okategoriserat, men de är INTE FASCISTER!

  Gilla

 3. Bli inte upprörda gott folk, skratta!

  Det var en artikel på DN Kultur, ett känt tillhåll för extremist-tokar åt precis motsatta hållet som artikeln beskrev den blivande ungerska regeringen…

  Det enda jag vet om Ungern är vad jag hört av alla exil-Ungrarna som finns där jag arbetar. De är här för att livet i Ungern var uselt under förra regeringen.

  Så Occams rakkniv ger en väldigt stark hypotes att valet var proteströster mot en regering som kört landet i botten.

  (Jag rekommenderar f.ö. varmt att följa DN Kulturs krumbukter för nöjes skull, men man måste tåla lyteskomik utan att må illa.)

  Gilla

 4. Ja, det vore bra att skratta men det kan jag inte. Artikeln publicerades i kultur-nöje sidan som debattartikel. Men det är varken kultur eller nöje dessutom ingen debatt heller. Istället upplever jag det som politisk propaganda som målmedvetet sammansmälter de konservativa med högerextremisterna för att avskräcka. Om man jämför texten med Gabi Gleichmanns artikel som har publicerats på norska fyra dagar före Rosenbergs hittar man ingen skillnad, inga egna idéer: samma tankar från punkt till punkt, samma slutsats, samma dom: fascismen är på gång i Europas farligaste land:

  Gabi Gleichmann: På vei mot fascismen

  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article3608286.ece

  I själva verket blir läget i Ungern som i dagens Frankrike: landet får en konservativ regering med egen majoritet och även om högerextremister kommer att finnas i parlamentet får de ingen möjlighet att påverka regeringspolitiken och ingen ska oroa sig för de mänskliga rättigheterna eller för landets minoritetspolitik. Dessa tankebanor påminner mig starkt till retoriken vad jag så ofta fick höra i min ungdom under kommunistregimens tid: de som inte är vänstersinnade är antingen riktiga eller dolda fascister. Inget nytt under solen…

  Gilla

 5. Sigh, dagens ungdom är så naiv… Argumentera med irrelevant skräp som _fakta_ mot DN Kultur!? :-)

  För att avsluta sådana naiva tankar, jämför Mellanöstern i svensk/internationell press. Ämnet är inte alls lika intressant som bevakningen i svenska medier.

  Googla på t.ex. Pallywood; det diskuterades i internationell press när det var aktuellt, men nämndes aldrig i svensk. Eller checka tortyr mellan palestinska fraktioner — rakt censurerat i svenska medier, t.ex. inte ett ord när en Hamas-imam torterades ihjäl på Västbanken av PLO. Sista dagarna var det en rätt stor internationell nyhet om anklagelser att Hezbollah skulle fått SCUDs — nämndes inte i DN. Etc, etc.

  Notera, ovanstående var utrikesbevakning, INTE kulturdelen… Antagligen är redaktörerna gamla 68:or, eller något.

  Gilla

  1. Det är glädjande att se sådana som Bernt, som har tagit sig tid och intresse att få insikt i situationen, lyssna på folket och bilda sig en egen uppfattning utan att låta sig ledas av pinsamt opåläst, okunnigt folk som har mage att kalla sig debattörer. Tack för sådana som du!

   Gilla

 6. Jag är fruktansvärt glad att det finns svenskar som inte går på den propaganda och smutskastning som pågår i svensk media mot Jobbik (och till viss del Fidesz).

  Tyvärr är det dessa smygkommunister som har makten i dag; de är lärare på skolor (min egen lärare på gymnasienivå lär tydligen ut till eleverna att Jobbik är rasister), journalisterna, programledare, bloggare, radiopratare etc. Tyvärr är medelsvensken mycket dålig på att vara källkritisk. Dock är jag, som sagt, glad att det finns undantag.

  Gilla

 7. Om Pál ändå är inne på guldcitat (saxat från sydsvenskan):

  ”Så här kan det låta när Gábor Vona, Jobbiks unge partiledare, tar till orda (The Guardian 8/4):

  ”När det gäller zigenarfrågan så är situationen i vissa delar av landet att likna vid ett inbördeskrig. Nu hjälper endast drastisk intervention … vi måste skapa en miljö i vilken zigenare kan återgå till en tillvaro med arbete, lagar och utbildning. För dem som vägrar återstår två alternativ. De kan antingen välja att utnyttja EU:s fria rörlighet och lämna landet för vi kommer inte längre att tolerera snyltande eller kriminalitet. Eller så finns det ju alltid fängelse.”

  Denna retorik spär på ett hat mot romerna, antiziganism, som på senare år har övergått i allt grövre våld.”

  Var i detta uttalande hittade skribenten spår av rasism (eller ”antiziganism”, som det – tydligen – så vackert heter)? Är det inte ett faktum att en rejäl majoritet av zigenarna i Ungern inte jobbar (all respekt till den minoritet som inte spär på denna bild)? Är det inte ett faktum att zigenare är grovt överrepresenterade i brottsstatistiken?

  Rasism heter det tydligen om man talar sanning i denna svenska media, styrd av diverse vänstertomtar. Jag känner inget annat än stolthet över att det i Ungern inte gör det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s