Hur skyterna tvagar sig (Herodotos)

Efter begravningen rena skyterna sig på följande sätt. De insmörja huvudet och tvättar det åter rent, men kroppen behandla de på följande sätt: de uppresa tre stänger lutade mot varandra, och omkring dessa spänna de ylletäcken, och när de nästat ihop dem så tätt som möjligt, kasta de in glödgade stenar i en balja, som står mitt under stängerna och täckena. […] Av hampa taga skyterna frö, krypa in under täckena och kasta fröna på de glödgade stenarna. Dessa ryka därvid så häftigt och giva en sådan ånga ifrån sig, att intet hellenskt svettbad går upp däremot. Skyterna tjuta i förtjusning! Detta är deras sätt att bada, ty de tvätta aldrig kroppen med vatten.

Herodotos från Halikarnassos, Historia, i översättning av Claes Lindskog, P. A. Norstedt & Söners Förlag, Stockholm, 1920, s. 285.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s