Lånevillkoren i Egypten under Asykis (Herodotos)

Herodotos träffar på några egyptiska präster som berättar om tiden när Asykis var kung:

Under denna konung, berätta prästerna, inträffade en svår ekonomisk kris, och en lag stiftades hos egypterna, som gav varje person rätt att upptaga lån mot pant av hans faders lik. Men till denna lag var fogad den bestämmelsen, att långivaren skulle ha förfoganderätt över låntagarens hela gravkammare; och den, som lämnade en sådan pant och sedan icke ville betala lånet, skulle få till straff, att icke heller han skulle efter sin död få någon begravning varken på sin fars gravställe eller i någon annans, ej heller skulle någon av hans efterkommande få begravas.

Herodotos från Halikarnassos, Historia, i översättning av Claes Lindskog, P. A. Norstedt & Söners Förlag, Stockholm, 1920, s. 161–62.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s