Oxenstierna om betydelsen av statens inkomster

Det har varit riktigt spännande att gräva ner sig i 1600-talets diskussioner om skatter och statens uppbördsorganisation. Jag har stött på många facscinerande resonemang i Kammarkollegiets protokoll och Axel Oxenstiernas brev och skrifter. Här kommer ett citat från en skrift där Oxenstierna argumenterar för en administrativ reform:

Efter det riksens inkomster äro en den starkaste och förnämsta sena, därmed riket bliver vid makt hållet, rätten handhavd, kriget utfört, den kungliga höghet uppehållen, och vilka förutan intet gott kan upprättas, därföre vill av nöden vara, att först granneligen rannsakas och överses, igenom vad orsaker riksens inkomster förminskas, och vad bot däremot kan finnas.

Referens:
Ahnlund, Nils (1940), Axel Oxenstierna intill Gustav Adolfs död, (Stockholm: P.A. Norstedt & Söner), s. 400.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s