Högertrafikomläggningen

När man ser en naturdokumentär tänker man ofta ”oj, häftigt att de lyckats fånga det där på film!”. En japansk räv som jonglerar med ekollon. Coolt!

Med samhällsfenomen är det faktiskt ibland på samma sätt. Häromdagen, i en mejlkonversation med en amerikansk forskare, fick jag vibbar av naturdokumentär då jag fann det relevant att tipsa forskaren om att ”there exists actual footage of a diagonal leap in a large-scale pure coordination game”. Jag syftade då på en sekvens fyra minuter in i det här filmklippet som är från Stockholm morgonen den tredje september 1967.

Sveriges omläggning till högertrafik är faktiskt ett exempel som ibland används i internationell litteratur om koordineringsspel. Skälet är att ändringar i ett så storskaligt ”spel” är väldigt ovanliga. Lösningar på koordineringspel är normalt stabila, eftersom incitamenten för alla enskilda individer att hålla sig till konventionen som alla andra följer. Därför krävs det politisk makt för att åstadkomma ett skifte, men även sådana insatser är sällsynta eftersom kostnaderna är väldigt höga. Hursomhelst, jag gissar att exemplet har använts av många utan att de känner till hur skiftet rent konkret gick till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s