Boris Chicherin om negativ och positiv frihet

Under inläsningen till min föreläsning om frihet så har jag stött på en för mig okänd tänkare vid namn Boris Chicherin. Han var tydligen en av de mest framträdande ryska liberalkonservativa tänkarna under 1800-talet. Jag tyckte genast att hans texter hade en ovanlig klarhet och skärpa, och just dessa kvaliteter var enligt Wikipedia något han var berömd för under sin levnadstid: Chicherin var högt respekterad av både Turgenjev och Tolstoj.

I en av hans skrifter från 1882 så hittade jag exempelvis en klar och elegant formulering av distinktionen mellan vad som först långt senare fick benämningarna negativ och positiv frihet:

Liberty is to be understood in two senses: as external and inner liberty, as freedom of actions and as freedom of will. The former consists of the independence of one’s actions from another’s will, or in the determination of actions by a person’s own will – in short, in the possibility to do what one wishes. The latter consists of the of the independence of the will from external forces, or in the will’s capacity to define itself in its own fashion.

Referens:
Chicherin, Boris N. 1998. Liberty, Equality, and the Market. Essays by B.N. Chicherin. Edited by G M Hamburg. New Haven: Yale University Press, s. 356.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s