Det sätt på vilket Peisistratos återtog makten

Ur Herodotos Historia:

Men de, som förjagat Peisistratos, blevo nu på nytt ovänner med varandra. Och då Megakles härvidlag drog det kortaste strået, skickade han bud till Peisistratos och hörde, om han skulle vilja äkta hans dotter mot att själv få herraväldet. Peisistratos antog förslaget och gick in på villkoret. För att få honom tillbaka utfunderade de nu en, så vitt jag förstår, fruktansvärt enfaldig tillställning. Sedan gammalt har ju annars hellenernas folk utmärkt sig framför barbarernas genom att vara mera insiktsfullt och mindre enfaldigt, och bland hellenerna nämndes atenarna som de yppersta i riket — och nu utfunderade dock de två nämnda personerna en list av följande beskaffenhet. I den paianiska kommunen fanns en kvinna vid namn Fye, fyra alnar lång på tre fingrar när, och i övrigt välskapad. Denna kvinna iklädde de en fullständig rustning, förde henne upp på en vagn och instruerade henne, huru hon borde skicka sig för att ta sig bäst ut, och körde så in i staden. De skickade budbärare i förväg, som vid framkomsten till staden enligt given order utropade följande: «Atenare, mottagen vänligt Peisistratos, som Atene själv hedrar mest i hela världen, då hon nu för hem honom till sin egen borg.» De gingo omkring överallt och sade detta, och genast gick ryktet ut bland allt folket, att Atena förde hem Peisistratos. Och medborgarna trodde, att kvinnan var gudinnan, och tillbådo henne och mottogo Peisistratos.

Herodotos från Halikarnassos, Historia, i översättning av Claes Lindskog, P. A. Norstedt & Söners Förlag, Stockholm, 1920, s. 27–28.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s