En viktig skillnad mellan hat och avund (Tocqueville/Elster)

Även om Tocqueville begreppsligt använder sig av både hat och avund i sina analyser så är han ofta slarvig i sin terminologi. Jon Elster anmärker att dessa två inte bara är olika känslor i sig, de leder även de som hyser dem till att handla på helt olika sätt. De har olika ”action tendencies”. Elster skriver:

[The] action tendency of hatred is to destroy the hated person; that of envy is to destroy the envied object, not its possessor. In the analysis of a revolution that began by destroying privileges, and ended by killing the privileged, this distinction is obviously important.

Jon Elster, Alexis de Tocqueville, the First Social Scientist, Cambridge University Press, 2009, s. 3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s